Nasveti

Kako poskrbeti za svoj dom

Ob skrbi za svoj dom pogosto naletimo na težave. Pogled na stene z zidno plesnijo, ali luščenjem barve ni lep. Ponujamo vam rešitve in nasvete v zvezi z nekaterimi "stenskimi nadlogami", s katerimi ste se srečali.

ZIDNA PLESEN

Je zelo neprijetnega videza, in kar je najhuje; lahko škodi našemu zdravju. Plesen se namreč razmnožuje s sporami ali s konidiji. Že pri majhnem prepihu se ti dvignejo v zrak in tako lebdijo; podobno kot prah. Zato so trosi v večjih količinah še posebej škovljivi alergikom.

Kje se nahaja?

V vlažnih, toplih in zaprtih prostorih. Ponavadi se pojavi na točkah, kjer nastaja kondens ali toplotni most; t.j. mesto na zunanjem ovoju zgradbe, kjer je bistveno povečano prehajanje toplote (špranje pri oknih, nenatančno vgrajena izolacija...)

Ukrepi:

- prezračevanje

- previdno pri postavljanju pohištva! dobro je, da ga ne stisnete prav do stene, da s tem ne onemogočite prehoda zraka

- lahko si pomagamo s cenovno dostopnimi razvlažilci zraka

Za trajno rešitev pa so potrebne gradbene sanacije, če imamo:

- slabo izolacijjo

- poškodovano ali neizvedeno hidroizolacijo

- poškodbe na strehi

Ko so osnovni razlogi za nastanek plesni odpravljeni:
- uporabimo dezinfekcijsko sredstvo proti plesni in algam po navodilih proizvajalca

- vsaj 2x prepleskamo z barvo, ki zavira rast plesni

Lahko pa poskusite na bolj ekološki način z mešanico vode in soda bikerbone (1l/1 žlica) ter prepleskate z bioapneno barvo.

Zidna plesen

MADEŽI

Nastanejo zaradi različnih razlogov, kot so cigaretni dim, kurišča, vlaga (kondenz), ali mastni madeži v kuhinji. Nekatere, lahko odstranite sami, npr. z belim kisom, koruznim škrobom itd. Če pa je tega preveč, pa vas čaka pleskanje. Pri trdovratnih, kot že omenjenih madežih, ki nastanejo zaradi cigaretnega dima ali vlage, pa uporabimo posebno barvo.

Za te primere obstaja antinikotinska barva. Odlikuje jo hitro sušenje, dobra prekrivnost ter odpornost na mokro in suho drgnjenje.

Vseeno pa je za dolgotrajni efekt potrebno prej odpraviti nekatere razloge, ki so krivi za nastajanje madežev.

Stenski madeži

RAZPOKE

Stenske razpoke se stalno pojavljajo v vseh hišah, ne glede na to iz katerega materjala so zgrajene. Lahko bi rekli, da hiša "diha". v resnici pa gre za to, da je objekt vedno v gibanju, saj se temperatura in vlažnost v okolju nenehno spreminjata. In te spremembe povzročijo v materjalu "življenje". Usedanje, krčenje, nabrekanje. Zaradi tega nastajajo različno velike razpoke.

Čeprav te razpoke niso nevarne, pa njihov videz marsikoga moti.

Zato jih pred pleskanjem odpravimo s kitanjem ali bandažiranjem, odvisno od tega, ali se razpoka veča. Žal pa tudi pri tem ne moremo govoriti o trajni rešitvi.

Razpoke v steni

LUŠČENJE BARVE

Nadloga, ki je morda še bolj moteča od razpok. Začne se v obliki majhnih razpok ali mehurčkov, kar pripelje do tega, da se barva odlušči.

Vzrok tiči v nepravilni pripravi podlage, ali barve, nekakovostna barva itd. Včasih pa tudi vlaga, ki se nabere pod barvo. V tem primeru moramo najprej ugotoviti vzrok, zaradi česar je prišlo do tega. Ko le-tega odpravimo, se lahko lotimo popravila.

Staro barvo odstranimo; jo postragamo, pobrusimo, morebitne razpoke pa nato zapolnimo z izravnalno maso. Ko se ta posuši, steno premažemo z emulzijo in nazadnje s kakovostno zidno barvo.

Luščenje ometa

Preberite več nasvetov

Stenska poslikava ali nalepke

Za pristno podobo in željeni efekt v vaših prostorih. Ročna poslikava sten.

Prenova otroške sobe

Z malce iznajdljivosti je lahko majhna sobica še vedno zelo prostorna.

Vrste barv

Preberite o vrstah in lastnostih barv, ki jih največkrat uporabljamo.

Kaj vas bo poživilo?

Barve lahko precej vplivajo na naše počutje. Preberite katere izbrati za vaš prostor.

AG mal d.o.o.
Medvedje Brdo 29, 5275 Godovič
m: 041 690 469 / e: info(afna)agmal.si

d: SI 18769462
trr: SI56 6100 0001 1663 627
m: 6887643000